Afspraken over bescherming Amazonegebied

De Braziliaanse minister van Milieu, Izabella Teixeira, heeft onlangs een document ondertekend waarin de zogeheten Zuidelijke Amazone Mozaïek wordt erkend. Het mozaïek is opgebouwd uit 40 beschermde gebieden in de Braziliaanse staten Amazonas, Mato Grosso en Rondonia met een totaal landoppervlak van 7 miljoen hectare, vergelijkbaar met de grootte van Ierland.

 

De ondertekening verplicht vertegenwoordigers van (lokale) overheden, sociale bewegingen en de bewoners van het gebied om zich in te spannen voor beheer en bescherming van het gebied. Daardoor kunnen de belangrijke ecosystemen in het gebied behouden blijven, evenals de bijzonder rijke biodiversiteit. In het plan staan ook voorstellen om de leefomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren.

Opsteker
Het plan is een opsteker voor het natuurbeschermingswerk in Brazilië. Voor de zomer ging het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden akkoord met een nieuwe Boswet, die grootschalige houtkap in de Amazone mogelijk maakt. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt dat Brazilië daarmee zijn positie als wereldleider op het gebied van natuurbehoud verkwanselt.

De erkenning van de Zuidelijke Amazone Mozaïek is belangrijk, zegt Mauro Amelin, coördinator van het Amazone-programma van WWF Brazilië. Door alle gebieden samen te beheren, gaat de kwaliteit van het natuurbeschermingswerk omhoog. “Met betere middelen en besluitvorming door meerdere partijen, dragen we op een integrale wijze bij aan het beheer van het hele gebied.”

Adviesraad
Amelin doelt onder meer op de oprichting van een brede Adviesraad van natuurbeschermers, vertegenwoordigers van de lokale en landelijke overheid, NGO’s, sociale bewegingen, bedrijven en de inheemse bevolking. De Raad gaat voorstellen doen en richtlijnen opstellen over onder meer landgebruik, natuurbescherming, wetenschappelijk onderzoek en gebruik van natuurlijke hulpbronnen in het gebied.

WWF Brazilië was direct betrokken bij een aantal studies, die de opmaat vormden voor de oprichting van het mozaïek. Ook organiseerde WWF Brazilië sessies en workshops met de lokale gemeenschappen in de gebieden.

Advertisements

~ by FSVSF Admin on 5 October, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: