Adriaan Noteboom: Bamboe als staalvervanger

Vandaag gingen we de bergen vlakbij Tumbaco in naar een oude geïmplodeerde vulkaan genaamd Ilalo. Hier gingen we een van de projecten van SELVA bekijken. Hier kregen we een manier van bouwen te zien waar een groot deel van het staal dat normaal bij het bouwen van een dak gebruikt wordt, vervangen wordt door guadua bamboe. Dit om te bewijzen dat bamboe net zo sterk is als staal en dat het staal kan vervangen. Ik was erg benieuwd hoe dit eruit zou zien want als dit waar zou dit in de toekomst nog veel kunnen gaan betekenen. Want bamboe is een goedkoop en makkelijk te produceren materiaal en bovendien is het een stuk milieuvriendelijker dan staal.

Om op de Ilalo te komen moesten we over een smal, steil en hobbelig weggetje wat door SELVA zelf is aangelegd. Tijdens het rijden vertelde Pieter Brouwer veel over het gebied waar we door reden. Vroeger, nog voor de Inca’s was dit een druk bewoond gebied, maar door de erosie en het intensieve gebruik van de grond is het een grote kale rotsvlakte geworden. Maar sinds de laatste 10 jaar is SELVA zich gaan bemoeien met dit gebied, hebben ze 6 hectare grond gekocht, voor 1 dollar per vierkante meter, want dit was grond die niemand wou hebben en er woonden dan ook arme mensen. Vervolgens hebben ze er een school neergezet, de bewoners geholpen aan betere huizen en een hoop bomen geplant. Je kon duidelijk zien dat het flink verbeterd was. De grond rond een vulkaan is vaak erg vruchtbaar en onder de vulkaan ligt tegenwoordig een groot ondergronds meer. Dit houdt in dat er genoeg mogelijkheden zijn om hier te leven, en dat is waarom SELVA zich ervoor inzet om hier weer mensen naartoe te trekken.

We kwamen nu aan op de plek waar het  bamboeproject plaatsvindt. Bijna bovenaan de berg stopten we bij een bouwput. Op het eerste gezicht leek het alsof WOI zich hier had afgespeeld, want het was een kaal gebied met allemaal loopgraven en tunnels. Ons werd verteld dat dit het nieuwe kantoor van SELVA moet gaan worden. 10 jaar geleden hebben ze een aantal gangen en kamers uitgegraven in de vulkaan. Na 10 jaar vonden ze dat het wel bewezen was dat het uitgegraven vulkanisch gesteente stevig genoeg was en niet in zou storten dus kon men verder gaan met het project.

Dit jaar zijn ze gestart om een dak op deze gangen en kamers te maken. Dit is het gedeelte waar de kracht van bamboe bewezen zal worden. Over de gaten werden bamboestammen zeer dicht tegen elkaar gelegd. Hierop werd plastic zeil gelegd met daar op een laag constructiestaal en daarover werd een laag van 25 cm beton gestort. Het constructiestaal is het enige staal wat tijdens het hele bouwproces gebruikt wordt. Het 200m² grote dak wordt geheel door bamboepalen ondersteund. Het werd meteen duidelijk dat er in deze constructie beduidend minder staal gebruikt wordt dan in normale constructies.

We gingen naar binnen bij een gedeelte waar al een dak op lag. Binnen was het erg koel terwijl er gewoon vrije doorgangen waren naar buiten. Wel was het een beetje donker doordat er maar 2 kleine, hoge raampjes waren. Het resultaat buiten is precies hetzelfde als bij een normaal dak, maar binnen had je nu een bamboedak boven je hoofd. Dit kun je verven, vernissen of als je het niet mooi vindt kun je er nog een laag cement over smeren en vervolgens stucen, met als resultaat een normaal plafond. Het maken van dit dak kostte 0,01 dollar per vierkante meter aan materiaal, en het resultaat was beter dan ik verwacht had.

Het gebruik van bamboe in plaats van staal in constructies als deze kent vele voordelen, een aantal belangrijke zijn:

–          Guadua bamboe is veel goedkoper dan staal, 4 meter bamboe kost ongeveer 1 dollar.

–          De ijzerindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld, tijdens de productie van ijzer ontstaat veel CO2. Bamboe neemt juist CO2 op en zet het om in zuurstof.

–          Bamboe groeit zeer makkelijk en snel. Je kunt het al oogsten als het nog leeft, vervolgens groeit het gewoon door, er kan dus zeer veel geproduceerd worden.

–          18% van het drinkwater op de wereld komt uit het Amazonegebied, bamboe creëert zeer vruchtbare gronden dus het kweken van bamboe zal zorgen voor behoudt van het Amazonegebied.

Voor mij is wel bewezen dat bamboe wel degelijk als bouwmateriaal gebruikt kan worden (ook in Europa.) Staal is een steeds duurder wordend materiaal en als dit bij bepaalde constructies vervangen kan worden door bamboe zie ik daar zeker toekomst in. Zeker als de ideeën in de westerse wereld over bamboe als goedkoop, ouderwets en niet modieus materiaal een beetje verdwijnen denk ik dat er steeds meer bamboe gebruikt zal gaan worden.

~ by FSVSF Admin on 15 September, 2011.

2 Responses to “Adriaan Noteboom: Bamboe als staalvervanger”

  1. Mooi rapportje van Aad de Guaudabamboefanaat.

  2. Erg interessant om te lezen en te zien dat bamboe daadwerkelijk mogelijkheden geeft. Ik ben benieuwd hoe Selva gaat probveren om bamboe meer bekendheid te geven in Westerse landen als bouwmateriaal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: