“Correa is een wolf in schaapskleren!”

Op 1 februari zijn in Quito Pepe Acacho en vier andere inheemse leiders gearresteerd op grond van terrorisme en sabotage. Een week later kwamen ze vrij. De arrestatie maakt volgens inheemse- en milieuorganisaties onderdeel uit van de criminalisering van het sociale protest. ‘Correa is een wolf in schaapskleren!’ waarschuwde Acacho vlak voor zijn arrestatie.

“Onmiddelijke vrijlating van de drie inheemse leiders,” was de eis van de politierechter van de rechtbank in Pichincha, María Cristina Narváez. De arrestatie zou “illegaal en willekeurig” geweest zijn. Tot grote vreugde van de inheemse beweging kwamen de op 1 februari opgepakte leiders op 8 februari weer voorwaardelijk vrij.

Pepe Acacho is de voormalig president van de Federatie van inheemse Shuar centra (FICSH). Hij is één van de voornaamste verzetsleiders tegen megaprojecten van mijnbouw of oliewinning in de gebieden van de Shuar in het zuiden van Ecuador. Vanwege zijn strijdbaarheid en het respect dat hij geniet in andere inheemse gebieden is hij eind januari genomineerd als kandidaat voor het presidentsschap van de CONAIE, de Confederatie van Inheemse volken in Ecuador.

Politieke vervolging
Zonder harde bewijzen werd Acacho op 1 februari samen met twee anderen gearresteerd op grond van terrorisme en sabotage. De arrestatie lijkt in nauw verband te staan met de protesten die Acacho in september 2009 leidde tegen de nieuwe waterwet en de plannen van de regering om oliewinning en grootschalige mijnbouw te intensiferen in het zuiden van het land. In confrontaties met de politie die hierop volgden kwam een Shuar demonstrant, Bosco Wisuma, om het leven. De regering blijft beweren niet verantwoordelijk te zijn voor zijn dood, omdat het wapen waarmee geschoten was niet in het bezit van de politie zou zijn.

Zowel de milieuorganisatie Selva Vida Sin Fronteras als de inheemse organisaties FICSH en CONAIE spraken zich fel uit tegen de arrestatie. Correa zou de brede definitie van ‘terrorisme’ in de Ecuadoriaanse grondwet inzetten om sociaal protest te criminaliseren. CONAIE noemt de arrestatie een duidelijk voorbeeld van politieke vervolging met hulp van legale middelen. De inheemse gemeenschappen in de Shuar en de Amazone kondigden de noodsituatie af.

Genocide en milieuvervuiling
Vlak voor zijn arrestatie zei Acacho dat “de geschiedenis van oliewinning en mijnbouw in de Amazone een geschiedenis van genocide, milieuvervuiling en destructie is”. Hij waarschuwde president Correa dat de Amazone gemeenschappen dit niet accepteren. Zij hebben het recht om te protesteren en Correa te dwingen zich te houden aan zijn beloftes ten aanzien van de inheemse gemeenschappen, aldus Acacho. “Hoeveel van ons zijn gestorven, hoeveel dieren en bomen zijn verdwenen, hoe veel rivieren zijn vervuild, voordat mensen inzien dat Correa een wolf in schaapskleren is!”.

De arrestatie was het zoveelste signaal dat de ooit innige relatie tussen president Correa en de inheemse beweging in Ecuador steeds verder verslechtert. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2006 propageerde Correa nog de invloed van inheemse volken op ontwikkelingen in de mijnbouw en oliewinning. Ook beloofde hij de officiële erkenning van de verschillende inheemse groepen vast te leggen in de grondwet. Hiermee won hij de steun van de inheemse bevolking en daarmee de verkiezingen.

Vanaf het moment dat Correa in januari 2007 aantrad als president veranderde hij van koers. De grondwet heeft hij nooit herschreven, natuurlijke hulpbronnen werden onder zijn bewind geprivatiseerd, de mijnbouw en oliewinning uitgebreid en het verzet hiertegen krachtig onderdrukt.
Het eerste teken dat de nieuwe regering Correa verzet criminaliseerde kwam in november 2007. Tegenstanders van de activiteiten van een oliebedrijf eisten dat de regering zich bekommerde om hun levensstandaard, in plaats van om het multinationale oliebedrijf. Correa reageerde op dit protest met het uitroepen van de noodtoestand. Tegenstanders werden door de politie weggesleurd van hun blokkade en 23 mensen werden gearresteerd.

Bedreiging voor democratie
Volgens voormalig CONAIE adviseur Pablo Dávalos heeft Correa handig gebruik gemaakt van tactieken van voorgaande regeringen om CONAIE te verzwakken. Zo sluit hij de inheemse organisatie uit van het politieke debat en zet hij politie repressie in om hun verzet te onderdrukken. Op 12 mei 2008 besloot de CONAIE definitief met de regering Correa te breken. De regering nam op haar beurtin januari 2009 een nieuwe mijnbouwwet aan die de invloed van inheemse gemeenschappen op de mijnbouwindustrie onmogelijk maakt.

De ontwikkelingen van de afgelopen week bevestigen de conclusies van het recente rapport van Human Rights Watch (HRW). In dit rapport uitte HRW zich bezorgd over de politieke en media vrijheden in Ecuador onder Correa. De mensenrechtenorganisatie ziet de tendens om inheemse leiders te beschuldigen van terrorisme als een schending van mensenrechten en een bedreiging voor de Ecuadoriaanse democratie. De regering Correa reageerde afwijzend op het rapport en schonk er weinig aandacht aan.

Source: http://www.noticias.nl/inheems_artikel.php?id=2686
Date: 14.02.2011

Advertisements

~ by FSVSF Admin on 17 February, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: